Jeugd speelt een belangrijke rol in een gemeenschap. Ze zitten boordevol energie, zijn flexibel en hebben nog niet de verantwoordelijkheden van volwassenen. Door sociale media staan ze ook bloot aan allerlei negatieve invloeden. Reclamespotjes, games en groepsdruk kunnen hen een kant op trekken die ze eigenlijk niet willen.
Negatief beeld
Hierdoor kan de indruk ontstaan dat de hedendaagse jeugd geen grenzen kent en alleen met zichzelf bezig is. In een jeugdgroep wordt een ander beeld zichtbaar! Ze blijken een fijn gevoel voor rechtvaardigheid te hebben, willen weten hoe de wereld in elkaar zit en zijn bereid om hun bijdrage te leveren aan de verbetering van hun leefomgeving.
Wat is een jeugdgroep?
Een groepje jeugdigen tussen 12 en 15 jaar komt wekelijks, één tot anderhalf uur bij elkaar met een begeleider. Dat gebeurt in een wijkcentrum of bij iemand thuis, meestal na school of vroeg in de avond.
We bestuderen het boekje ‘Met de Wind in de Rug’. Dat gaat over twee meisjes in een Afrikaans dorp die praten over hun toekomst. Musonda wil verpleegster worden en Rose lerares. Maar wie betaalt hun opleiding en waar gaan ze wonen in de grote stad?
Het programma nodigt hen uit om door gesprekken, creativiteit, sketches, sport en spel, over zichzelf na te denken. Welke talenten heb ik? Wat wil ik later worden? Als een rode draad komt het begrip ‘bekrachtiging’ naar voren: als je iets nuttigs wilt doen voor de wereld en daar inspanningen voor levert, word je geholpen door een hogere macht.
We leren dit citaat uit de Bahá’í-geschriften:
‘Werk, gedaan in een geest van dienstbaarheid, is de hoogste vorm van aanbidding.’
Hoe wordt een jeugdgroep gevormd?
Begeleiders nodigen jeugd in hun buurt uit om mee te doen en leggen hun ouders uit wat er wordt gedaan. Zo ontstaat geleidelijk een hechte groep van vrienden. In Nijmegen is nog geen jeugdgroep maar u bent van harte welkom om er een te vormen.